Parintele Iustin Parvu. Viata si invataturile unui marturisitor

.
.
.
.
.

PARINTELE IUSTIN PÂRVU

Viata si învataturile unui marturisitor

de Gratia Lungu-Constantineanu

editia a III-a

Editura Haritina
Iasi, 2008,

.
.
.
.
.

Aceasta carte pune înaintea cititorului întreaga viata a Parintelui Iustin, prin propriile sale cuvinte, pornind de la copilarie, cu un accent aparte pe educatia primita în familie, rolul foarte important al mamei în cresterea copiilor prin propria sa traire, relatiile dintre membrii familiei si dintre membrii comunitatii satesti. Tot mama este cea care, prin faptele ei, formeaza si cultiva în familie iubirea de Dumnezeu prin rugaciuni si prezenta la sfânta Biserica. Înalta moralitate a mamei l-a sustinut sufleteste pe Parintele în închisoare.

În chinurile si torturile aplicate în închisori de-a lungul a 16 ani, se întareste credinta în Dumnezeu, ca singura sustinere si singurul sens al vietii. Tot suferintele din închisoare i-au format si întarit iubirea de oameni, pe care îi încurajeaza si acum de dimineata si pâna dupa ora 2 noaptea.

Fiecare capitol are un motto care prezinta esenta acestuia. Parintele ne arata bunatatea lui Dumnezeu, Care a dat oamenilor libertatea de a alege calea acestei vieti pamântesti, de care atârna întreaga vesnicie a noastra si a urmasilor: Orice pacat trebuie rascumparat!

Concluzia pe care o lasa Parintele este: Sa ne iubim unii pe altii, ca într-un glas sa marturisim pe Tatal, pe Fiul si pe Sfântul Duh, acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin!

Aprecieri

Cartea de capatâi

Gratia Lungu Constantineanu, PARINTELE IUSTIN PÂRVU. Viata si învataturile unui marturisitor, ed. a III-a revazuta si adaugita, editie OMAGIALA, 647 pagini, Editura HARITINA, Iasi, 2008, Prefatata si binecuvântata de Î.P.S. Serafim de Ottawa si întreaga Canada, cartea cuprinde o substantiala biografie a Parintelui Arhim. Iustin de la Petru Voda (care anul acesta a împlinit 89 de ani), straluminata de câteva frumoase „Cugetari asupra vietii mele”, apoi doua sectiuni de învataturi („Pilde si cuvinte de folos” si „Maxime si cugetari duhovnicesti”), iar în final bibliografie, indice de nume si rezumat (în româna si engleza). Este, fara îndoiala, cel mai rotund omagiu adus pâna azi celui pe care tot mai multi îl considera „un sfânt în viata”.

http://www.lumea-credintei.ro/sct_6/c_1/arhiva_lumea_credintei.htm

CARTI DIN ALTA DIMENSIUNE: acestea sunt cartile care apar pe neasteptate dar a caror existenta se dovedeste, de îndata ce le observam, ca nu are vârsta, de parca ar fi aici de când e lumea.

Prea putin cunoscuta la noi si poate chiar si dispretuita de apologetii culturilor seculare, „a doua literatura româna”, constând în „povete” , apologuri, omiletica si „cuvinte ziditoare” începe sa fie descoperita în aceste vremuri de deruta când, însa, omul român se întoarce la pildele marilor întelepti ce ne sunt contemporani. Dar spre a o cunoaste sunt necesare mai întâi documentele, ” materia” sapientiala si, deci, culegerea lor. O astfel de culegere a carei însemnatate se va dovedi la greutatea adevarata abia mai târziu, ne da recent Gratia Lungu Constantineanu, autoarea unui impresionant documentar continând „învataturile” marelui duhovnic de lânga Muntele Ceahlau, staretul Justin Pârvu.
O carte esentiala, care trebuie citita!

http://carti-noi.com/

Manastirea Petru Voda, al carei duhovnic si staret este Parintele Iustin Pârvu, acesta a întemeiat-o în memoria martirilor din 1948 si pâna în 1964. Una dintre dorintele Parintelui ar fi ca ziua de 14 mai sa devina zi de „pomenire a martirilor morti în închisoare” fiindca „la 14 mai 1948 a fost ziua în care au fost facute cele mai multe arestari în România în rândul intelectualilor, studentilor, a celor care se opuneau într-un fel sau altul bolsevismului, a fost o operatiune de decapitare a inteligentei si rezistentei românesti.”

Parintele Iustin Pârvu are o mare, mare dragoste de oameni. Sfintia Sa considera ca asta e datoria unui duhovnic de a veni în întâmpinarea oamenilor si de a fi într-un acelasi loc pentru ei. Trebuie sa te jertfesti pe tine pentru altii: „Ca sa-l câstigi pe om, trebuie sa ai dragoste fata de el, sa-l întelegi, sa-i fii alaturi în necazul lui, sa participi la suferinta lui.”

Cartea Viata si învataturile unui marturisitor abunda de cuvinte pline de dragoste si întelepciune ale Parintelui, multe dintre ele au caracter aforistic, fapt evidentiat si de Gratia Lungu Constantineanu prin boldirea unor litere. Spicuiesc pentru cititorii revistei câteva dinte vorbele Parintelui, lansându-le invitatia de a citi cartea pentru a se bucura duhovniceste de multe altele si pentru a-si completa imaginea despre un Parinte de o întelepciune extraordinara (dobândita, cu Harul Domnului, prin suferinta), un Parinte atât de iubit si mai ales, atât de iubitor:

„Rabdarea face parte dintr-o smerenie, cu cât omul este mai multumit si mai multumitor, mai satisfacut, mai împacat cu toata lumea, atunci îsi cladeste destinul pe rabdare.” „Dumnezeu nu are nevoie sa-I recitam rugaciuni, ci vrea ca acest cuvânt sa devina trait de noi însine.”

„Numai într-un suflet împacat încape toata lumea deodata, în sufletul încrâncenat, acrit, tulburat, nu încape nimic.”

„Iubirea aproapelui este prima treapta spre mântuire, pe treapta asta trebuie sa repeti pentru marea iubire de Dumnezeu.”

„Un neam traieste în vesnicie prin conceptia de viata sanatoasa si curata, prin onoarea si cultura lui.”

„Dumnezeu a lucrat pentru individualizare, pentru identificarea individului si a neamurilor; Satana lucreaza pentru distrugerea si uniformizarea societatii când omul nu mai conteaza.”

În anul 2001, un alt mare duhovnic si un pedagog al ortodoxiei române, regretatul acum Parinte Ioanichie Balan, spunea: „La ora actuala în România, Parintele Iustin este în frunte. În vara aceasta i-am spus Înaltului: Înalt Prea Sfintite, eu n-am întâlnit alt calugar mai calugar decât acesta.”

http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article382

Anunțuri

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: